Mic ghid de asortare a culorilor

TEORIA CULORILOR – REGULI IN COMBINAREA CULORILOR

Culoarea este de fapt o caracteristica perceptibila a luminii, descrisa generic printr-un nume. Fiecare culoare creeaza senzatii si dispozitii diferite….de aceea starea noastra de spirit se exprima perfect prin culorile hainelor pe care le purtam in fiecare zi.
Teoria culorilor (roata sau diagrama circulara a culorilor) a fost inventata de Sir Isaac Newton in sec. XVIII, cu toate ca Leonardo DaVinci folosea aceste principii inca de la inceputul sec. XVI.
Conform acestei teorii, exista culori primare (culori care nu pot fi obtinute din combinatii de alte culori), culori secundare si culori tertiare:

–          Culorile primare sunt rosu, galben si albastru.

–          Culorile secundare sunt cele care rezulta din combinarea culorilor primare: verde, portocaliu, mov.

–          Culorile tertiare sunt cele rezultate din combinatiile culorilor primare si secundare: violet, stacojiu, indigo, verzui, auriu.

Toate aceste culori se regasesc pe roata culorilor de unde lipsesc culorile neutre: alb, negru, gri, maro, crem, bej si kaki.

roata culorilor      roata_culorilor
Pentru inceput, stabilim ca intr-o tinuta ne limitam la maxim 3 culori. Oricare trei culori alaturate pe roata (similare) pot fi oricand si fara nicio teama combinate.

Culorile complementare sunt cele diametral opuse. Acestea sunt cel mai greu de combinat, insa o regula va simplifica acest proces: una dintre ele va fi aleasa in varianta inchisa sau foarte deschisa (exemplu: verde inchis – rosu sau roz pal – verde).

Culorile contrastante au cate 3 culori intre ele pe roata culorilor (exemplu violet si portocaliu). Le combinam astfel….daca una dintre ele este intr-o nuanta mai deschisa decat cealalta.
Si mai avem o combinatie: o culoare neutra poate fi combinata cu oricare culoare de pe roata sau cu o alta culoare neutra.

Culorile pot fi impartite in reci (verde, albastru, violet), calde (roşu, galben, portocaliu) si neutre (alb, negru, gri, bej, crem), putand fi oricand combinate in cadrul grupei sau chiar intre ele, pastrand regulile de mai sus.

Aici poti gasi cea mai completa lista de culori, cu informatii legate de modul in care acestea sunt obtinute: http://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_culori

Reclame
Acest articol a fost publicat în Recomandari și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s